OBS! taget fårån wikipedia så jag orkade inte ändra något !!

Först appliceras ett lager underlack för en bättre fästyta och för att fylla ut eventuella ojämnheter (helst utan nitrocellulosa som vid en reaktion med UV-ljus kan missfärga naglarna). Sedan applicerar man två lager nagelemalj (som innehåller färgpigmenter) och avslutar med överlack (som ger en stryktålig yta, glans, flexibilitet, ev. UV-skydd). Varannan dag bör man applicera ett lager överlack för att skydda nagelemaljen.

Nagellack innehåller fyra viktiga komponenter: lösningsmedel, filmbildare, mjukgörare och färgpigment. Vanligaste filmbildaren är nitrocellulosa och graden av dess polymerisering styr hur visköst nagellacket blir. Ett vanligt lösningsmedel för nitrocellulosa är etylacetat. Även andra lösningsmedel, som isopropylalkohol, toluensulfonamid och formaldehyd, brukar ingå för att sänka viskositeten och minska risken för sekundär filmbildning. Enbart filmbildare ger ett sprött nagellack så därför tillsätts mjukgörare. Här används ofta högmolekylära estrar som kamfer eller dibutylftalat. Även ricinolja brukar ingå i kombination med någon ester.

Många nagellack innehåller hälsoskadliga ämnen t. ex. formaldehyd, toluene, DBP. Undvik därför hudkontakt och vädra ordentligt när du har målat färdigt! Tips: lacka utomhus om det inte är för varmt/kallt.

Observera att nagellacket inte fäster på naglar som behandlas med myrraolja.

För att ta bort nagellacket används aceton och acetonfria nagellacksborttagare (remover), vilka oftast innehåller andra hälsoskadliga lösningsmedel. Det finns dock nya produkter på marknaden som är miljövänliga och inte medför någon fara för hälsan

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0